U bevindt zich hier : HomeOver FixVisie

Visie Ontwerpbureau Fix

door ir. Claudia van Riet

Claudia van Riet

Mensen zijn steeds verder vervreemd geraakt van elkaar en de natuur. Dat is volgens mij een van de belangrijkste redenen, waarom we zo slecht voor de aarde zorgen. Om een paar voorbeelden te noemen.... >>

We graven elders in de wereld hele happen uit bergen om aan onze grondstofbehoefte te voldoen, totdat we er zelf op uitkijken......

We halen olie uit de grond in Afrika om aan onze energiebehoefte te voldoen. Dat de rivierdelta daar helemaal vervuild is met olie en mens en dier daar niet meer kunnen leven nemen we op de koop toe. Zolang het maar niet in onze achtertuin is.......

Daarnaast heeft het miljoenen jaren geduurd om deze olievoorraad op te bouwen, die we er nu in hoog tempo uithalen. Dat er straks geen olie meer is voor onze kinderen, vinden we niet erg....of toch wel?! Nu komt het dichterbij dan we zouden willen ....... <<

Momenteel leeft 30% van de wereld op te grote voet, ten koste van de overgrote meerderheid!Dat kan niet zonder consequenties blijven en dat beginnen we nu te merken.

Nu ben ik van nature een optimist, een idealist, een creatieveling, maar ook een doener. Wat kan ik hier nu zelf aan doen?

We moeten ervoor zorgen dat mensen weer in goede harmonie met elkaar en de natuur gaan leven. Goed rentmeesterschap. Een begrip dat aangeeft dat de huidige generatie de wereld slechts in beheer heeft en in goede staat moet doorgeven aan de volgende generatie. Oftwel duurzame ontwikkeling.

Nu kunnen we dat wel willen, maar hoe gaan we dat doen? Je kunt mensen niet vertellen wat ze moeten doen, je moet ze verleiden........ bewustwording creeren. <<

En daar kom ik in beeld.

In mijn projecten probeer ik mensen op een ongedwongen, inspirerende manier te verleiden tot interactie met het object en elkaar. Zelf ervaringen opdoen is volgens mij de manier om bewustwording te creƫren. Confucius zegt dat als volgt:

Visie Ontwerpbureau Fix

 

 

 

 

 

 

De objecten lokken contact uit. Kinderen vertellen elkaar wat ze weten en ouders vertellen aan hun kinderen. Dit is volgens mij de beste manier om iets te leren: van elkaar.

In veel projecten wordt duurzame energie, zoals zonne-energie en windenergie gebruikt. Zo kunnen mensen zelf ervaren dat er een goed en schoon alternatief is voor onze eindige grondstofbronnen. Zonnepanelen zitten bijvoorbeeld altijd hoog op een dak of op een lantaarnpaal. Onbereikbaar voor mensen, ze hebben er geen gevoel bij. In mijn projecten kunnen mensen zonnepanelen van dichtbij zien, aanraken en de werking ervaren.

Veel mensen beseffen niet meer wat  er gedaan moet worden om electriciteit te maken. Stroom is vanzelfsprekend geworden. Daarom interessant om in projecten hen zelf elektriciteit te laten maken. Zo krijgt men vertrouwen in het eigen kunnen en is men verwondert dat het echt werkt! Daarnaast is het een prettig gevoel te weten, dat we niet perse afhankelijk zijn van ons stopcontact.
In deze projecten laat ik mij graag inspireren door ontwikkelingstechnieken. In landen waar niet overal een elektriciteitsnet ligt, zijn deze duurzame oplossingen veel gebruikelijker.

Tot slot probeer ik in elk project een glimlach teweeg te brengen. De positieve insteek mag niet ontbreken! Spel, plezier, fysieke inspanning en avontuur kunnen hierin allemaal samengaan!

Kortom, duurzaamheid kan ook leuk, leerzaam en mooi zijn.